Novice

27. 09. 2015 Slovenski atleti prvaki Balkanationa


Velenje, 26. septembra (STA, AZS) - Slovenija je zmagala na ekipnem balkanskem atletskem tekmovanju v Velenju in ubranila naslov, ki ga je osvojila na prvem tovrstnem tekmovanju lani v Ljubljani. Slovenija je osvojila 176 točk, druga je bila Turčija (150), tretja Hrvaška (149), sledile pa so Romunija (110), Bolgarija (110) ter Bosna in Hercegovina (107)



Za Slovenijo, ki je za razliko od drugih ekip nastopila v najmočnejši sestavi, so zmage dosegli Maja Mihalinec in Gregor Kolalovič na 100 m, Martina Ratej v metu kopja, Sabina Veit in Jan Žumer na 200 m, Tina Šutej in Robert Renner v skoku s palico, Maja Bedrač, bronasta na letošnjem mlajšem mladinskem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji, pa v skoku v daljino.


Ob koncu programa so nastopile mešane štafeta na 4 X 100 m in 4 X 400 m s po dvema atletinjama in atletoma. V krajši štafeti je bila Slovenija prepričljivo prva, saj so nastopili Mihalinčeva, Žumer, Veitova in Kokalovič, na 4 X 400 m pa je bila tretja.

Drugi so bili Luka Janežič in Anita Horvat na 400 m, Žan Rudolf in Maruša Mišmaš na 800 m v metu kopja pa je bil za Dejanom Mileusnićem iz Bosne in Hercegovine drugi slovenski rekorder Matija Kranjc. Slovensko ekipo sta spodbujala kapetana Primož Kozmus in Marina Tomič, ki zaradi poškodb v tej sezoni nista nastopala.



Tekmovanje so popestrili z jokerji, ki so jih lahko vložile posamezne ekipe pred tekmovanjem, po enega v moški in ženski konkurenci. S tem so podvojili točke; pri slovenski ekipi sta bila v igri za dvojne točke Jan Žumer in Martina Ratej. Slednja je za skoraj deset metrov premagala konkurenco, saj je bila druga Aleksandra Vidović iz Bosne iz Hercegovine, ki je vrgla 43,35 m. Slovenija je s tem dobila dvajset točk, največ, kar je bilo možno. To je nekaj ur pozneje uspelo tudi Janu Žumru na pol stadionskega kroga.



"Sama milim, da je bila tekma zelo dobra, škoda le, da je tako pozno. Po svetovnem prvenstvu avgusta v Pekingu kopja nisem imela v roki. Zaradi premora nisem veliko trenirala, nastopila pa sem za reprezentanco in name so stavili za dvojne točke. Zato sem s svojim nastopom zadovoljna. Priprave na novo sezono bom začela novembra, dotlej pa bom imela aktiven premor," je pojasnila Ratejeva.



"Uživali smo na lepi tekmi, kjer je bil v ospredju ekipni duh. Vesel sem, da smo ubranili zmago in še enkrat dokazali, da smo najboljši na Balkanu. Vesel sem, da imamo močne tekmovalce med mlajšimi, ki prevzemajo glavno vlogo," je po zmagi dejal kapetan reprezentance, nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, Primož Kozmus.



"To je tekma zaključka sezona, da se naši najboljši atleti predstavijo še zadnjič v letu slovenski javnosti skupaj s kolegi z Balkana. Izbrali smo discipline, v katerih imamo najmočnejša orožja. Tako smo imeli v tehničnih disciplinah in petih tekaških naše najboljše tekmovalce na čelu z Martino Ratej, Robertom Rennerjem, Tino Šutej in ostalimi. AZS spodbuja tako promocijsko obliko atletike, ker s tem osveščamo širšo javnost o pomembnosti in atraktivnosti atletike. V Velenje je prišlo nekaj najvišjih predstavnikov sveta Evropske atletske zveze in celoten balkanski vrh," pa je dejal predsednik AZS Gregor Benčina in dodal, da bi veljalo razmisliti o tem, da bi bilo tovrstno tekmovanje prej, ko so atletinje in atleti še v tekmovalnem ritmu.







24. 09. 2015 MOČNA SLOVENSKA REPREZENTANCA ŽELI NASLOV PRVAKA BALKANATIONA OBDRŽATI DOMA
Ljubljana, 24. septembra (STA, AZS) - V soboto bo v Velenju potekalo drugo balkansko ekipno tekmovanje Balkanation, na katerem bo sodelovalo šest ekip, poleg gostiteljice Slovenije še predstavniki Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije, Turčije in Bolgarije, ki se bodo merili v 18 disciplinah. Atletska zveza Slovenije (AZS) upa, da bo zmaga ostala doma, tako kot lani v Ljubljani.

Danes so dogodek na sedežu družbe Geoplin predstavili kapetana močne slovenske zasedbe Primož Kozmus in Marina Tomič ter Luka Steiner direktor AZS. "Slovenija je favorit in upam, da bomo zmagali. Velenje je atletsko mesto in gotovo bo tudi tokrat veliko gledalcev. Ekipne tekme so za nas tekmovalce najlepše in upam, da bova z Marino prispevala k dobremu vzdušju, ki so ga mladi letos že ustvarili na mednarodnih tekmah, kjer so nastopali zelo uspešno," je dejal najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus, nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, ki pa v tej sezoni zaradi poškodbe ne tekmuje.

"Moja vloga je popolnoma drugačna. Lani sem bil tekmovalec in sem bil vesel tega ekipnega tekmovanja. Že lani sem tedaj, ko nisem nastopal, navijal za naše. Letos bo to moja poglavitna vloga," je dejal kapetan moškega dela ekipe Primož Kozmus.

"Lani mi je bilo zelo všeč. Ko ti gre, ti je sicer vedno všeč. Žal letos po poškodbi še ne bom mogla tekmovati. Na tovrstnih tekmovanjih je pomemben ekipni duh in upam, da nam bo to uspelo tokrat še dvigniti na višjo raven. Poleg tega bo tekma v Velenju, kjer je vedno veliko gledalcev in kar malo zavidam kolegom, ki bodo ponovno napadali zmago," je dejala kapetanka ženske vrste Marina Tomič.



"Kombinacija izkušenih tekmovalcev in mladih, ki so se v zadnjem obdobju izjemno izkazali, bo ob koncu sezone postavila piko na i tekmovalni sezoni. Ta je bila zelo uspešna in zato upamo, da bomo tudi to tekmovanje izkoristili za nadaljnji razvoj kraljice športov pri nas," je dejal direktor AZS Luka Steiner in dodal, da sta Srbija in Makedonija zaradi številnih poškodb odpovedali nastop. Tako bo sodelovalo sedem držav, poleg omenjenih še sprinter iz Armenije.

Steiner se je zahvalil tudi sponzorju AZS Geoplin za gostovanje dogodka in poudaril dobro sodelovanje z lokalnim okoljem v Velenju: "Tekmo bo po lanski izvedbi v Ljubljani, letos gostilo Velenje, ki ima veliko izkušenj z organizacijo mednarodnih atletskih tekem na najvišjem nivoju. Poleg truda lokalnih organizatorjev, AK Velenja, bi želel izpostaviti predvsem odlično sodelovanje z Mestno Občino Velenje, ki je tudi tokrat izdatno pomagala pri izvedbi dogodka."

Prvo balkansko tekmovanje je bilo v slovenski prestolnici lani, ko je Slovenija 20. septembra zmagala in z 102 točkami premagala Hrvaško (84), tretja pa je bila Turčija (80). Slovenski atleti in atletinje so zbrali šest posamičnih zmag in prav toliko drugih mest. Slavili so Žan Rudolf na 800 m, na 100 m ovire Marina Tomič, Martina Ratej v metu kopja, Tina Šutej v skoku s palico, Maruša Mišmaš v teku na 800 m in Primož Kozmus v metu kladiva.

Tekmovanje na velenjskem stadionu Ob jezeru se bo začelo ob 17. uri.

Za Slovenijo bodo nastopili: Slovensko ekipo bodo sestavljali številni izmed naših najboljših atletov, med njimi rekorderji, državni prvaki in udeleženci največjih mednarodnih tekmovanj: Ženske:
- Maja Mihalinec (100 m), polfinalistka letošnjega svetovnega prvenstva, predstavnica domačega velenjskega kluba;
- Sabina Veit (200 m), udeleženka letošnjega SP v Pekingu,
- Anita Horvat (400 m), udeleženka letošnjega EP do 23 let na Švedskem,
- Maruša Mišmaš (800 m), rekorderka na 2000 in 3000 m z zaprekami,
- Sonja Roman (1500 m), naša rekorderka na 1500 m,
- Maja Bedrač (daljina), medaljistka z letošnjega SP za mlajše mladince,
- Martina Ratej (met kopja), večkratna rekorderka in najboljša slovenska atletinja zadnjih let,
- Tina Šutej (skok s palico), večkratna rekorderka in udeleženka letošnjega SP v Pekingu,
- V štafetah pa še: Ina Rojnik, udeleženka letošnjega EP do 23 let na Švedskem, tekačica domačega kluba, Jerneja Smonkar in Aneja Simončič, udeleženka letošnjega SP za mlajše mladince v Kolumbiji.

Moški:
Gregor Kokalovič (100 m), eden najboljših slovenskih šprinterjev zadnjih let
Jan Žumer (200 m), večkratni državni prvak v najhitrejših disciplinah,
Luka Janežič (400 m), slovenski rekorder na 400 m, udeleženec SP,
Žan Rudolf (800 m), slovenski rekorder na 800 m, udeleženec SP,
Mitja Krevs (1500 m), državni dvoranski rekorder na 1500 m,
Žan Frelih (skok v daljino),
Robert Renner (skok s palico), slovenski rekorder v skoku s palico, mlajšečlanski evropski prvak, finalist SP,
Matija Kranjc (met kopja), slovenski rekorder v metu kopja.

Kapetana reprezentance: Primož Kozmus, Marina Tomič
24. 09. 2015 BOGATO ATLETSKO DOGAJANJE DOPOLNJUJETA PIKIN MITING ZA OTROKE, OTROŠKA ATLETIKA IN ZASEDANJE KOMISIJE EA
Zadnji teden septembra bo Velenje tradicionalno polno živahnega utripa za najmlajše, ki ga bo obogatilo pestro športno dogajanje, v katerega se letos aktivno vključuje Atletska zveza Slovenije. Velenjčani so z delavnicami za otroke začeli že 19. septembra. Ustvarjalne delavnice so razdeljene na štiri ustvarjalne sklope, ki približujejo otrokom značilnosti, zakonitosti, darove in nauke štirih letnih časov. Atletska zveza Slovenije bo popestrila dogajanje na festivalu z delavnico, kjer bodo se bodo otroci lahko preizkusili v atletiki na zabaven način. V okviru Pikinega festivala bo v sodelovanju z Atletskim klubom Velenje zadnji dan festivala 26. septembra obogatil tudi Pikin miting za najmlajše s pričetkom ob 9. uri na Mestnem stadionu Ob Jezeru. Predstavljen bo tudi projekt otroške atletike (IAAF Kids' Athletics), kjer se bo od 10. do 12. ure predstavilo 12 ekip iz Velenja in okolice.

Ob robu pestrega atletskega vikenda v Velenju bo potekalo zasedanje Komisije EA za strateško komuniciranje, katere član je tudi Luka Steiner. Ponovno bodo Slovenijo torej obiskali številni visoki predstavniki Evropske atletike, vključno s predsednikom Evropske atletske zveze, Sveinom Arnejem Hansnom, ki si bodo ogledali tudi drugo izvedbo tekmovanja Balkanation. Na zasedanju novoustanovljene komisije Evropske atletske zveze bodo člani razpravljali o smernicah ter določili cilje delovanja komisije za prihodnje mandatno obdobje.

23. 09. 2015 ZA SLOVENIJO NAŠI REKORDERJI IN PRVAKI
Slovenija bo na letošnjem ekipnem tekmovanju Balkanation znova nastopila z močno reprezentanco, v upanju da končno zmago po lanski zmagi obdrži doma. Tudi v moški ekipi se bodo zvestemu Velenjskemu občinstvu predstavili številni naši rekorderji, prvaki in ostali odlični atleti.
Med nastopajočimi bodo:
Gregor Kokalovič (100 m), eden najboljših slovenskih šprinterjev zadnjih let,
Jan Žumer (200 m), večkratni državni prvak v najhitrejših disciplinah,
Luka Janežič (400 m), slovenski rekorder na 400 m, udeleženec SP,
Žan Rudolf (800 m), slovenski rekorder na 800 m, udeleženec SP,
Mitja Krevs (1500 m), državni dvoranski rekorder, Žan Frelih (skok v daljino),
Robert Renner (skok s palico), slovenski rekorder v skoku s palico, mlajšečlanski evropski prvak,
Matija Kranjc (met kopja), slovenski rekorder v metu kopja

Kapetana reprezentance bosta po lanski vlogi tekmovalcev naša izvrstna atleta Primož Kozmus in Marina Tomič. Ob koncu sezone se nam torej obeta se nova atraktivna predstava vrhunske atletike.


23. 09. 2015 V Sloveniji ponovno visoki predstavniki Evropske atletike
Ob robu pestrega atletskega vikenda v Velenju bo 26. in 27. septembra potekalo zasedanje Komisije EA za strateško komuniciranje, katere član je tudi Luka Steiner, direktor AZS. Ponovno bodo Slovenijo obiskali številni visoki predstavniki Evropske atletike, ki si bodo ogledali tudi drugo izvedbo tekmovanja Balkanation in vzpodbujali sodelujoče reprezentance. Na zasedanju novoustanovljene komisije Evropske atletske zveze bodo člani razpravljali o smernicah ter določili cilje delovanja komisije za prihodnje mandatno obdobje.
Med uglednimi gosti bo tudi predsednik Evropske atletske zveze (EA), Svein Arne Hansen, ki je bil aprila ravno na naših tleh izvoljen za novega predsednika EA in takrat izrazil navdušenje nad izvedbo kongresa: "Bil sem že na številnih kongresih, lahko pa mirno rečem, da je bil letošnji najboljši. Atletski zvezi Slovenije želim vse dobro, čaka jih še veliko uspeha," je takratni kongres komentiral prvi mož EA.
22. 09. 2015 V slovenski ekipi za Balkanation najboljše slovenske atletinje
V drugi izvedbi tekmovanja Balkanation bo Slovenija branila lansko zmago v konkurenci sedmih ekip držav članic ABAF. Domača ekipa bo na tekmovanju ponovno nastopila s številnimi izmed svojih najboljših atletov in atletinj, za katerimi je odlična sezona. V ženskem delu ekipe se nam bodo v soboto, 26. septembra na stadionu Ob jezeru predstavile številne izvrstne predstavnice kraljice športa, med njimi rekorderke, prvakinje in redne udeleženke največjih atletskih tekmovanj na evropski in svetovni ravni:
- Maja Mihalinec (100 m), polfinalistka letošnjega svetovnega prvenstva, predstavnica domačega velenjskega kluba,
- Sabina Veit (200 m), udeleženka letošnjega SP v Pekingu,
- Anita Horvat (400 m), udeleženka letošnjega EP do 23 let na Švedskem,
- Maruša Mišmaš (800 m), rekorderka na 2000 in 3000 m z zaprekami,
- Sonja Roman (1500 m), naša rekorderka na 1500 m,
- Maja Bedrač (daljina), medaljistka z letošnjega SP za mlajše mladince,
- Martina Ratej (met kopja), večkratna rekorderka in najboljša slovenska atletinja zadnjih let,
- Tina Šutej (skok s palico), večkratna rekorderka in udeleženka letošnjega SP v Pekingu,
- V štafetah pa še: Ina Rojnik, udeleženka letošnjega EP do 23 let na Švedskem, tekačica domačega kluba Jerneja Smonkar in Aneja Simončič, udeleženka letošnjega SP za mlajše mladince v Kolumbiji.

S SLOVENSKIMI ATLETI DO VNOVIČNEGA NASLOVA PRVAKA!
Vabimo vas k podpori slovenskih reprezentantov na enem osrednjih letošnjih atletskih dogodkov v Sloveniji – ekipnem mednarodnem tekmovanju »BALKANATION«. Na tekmovanju, ki bo po lanski premierni izvedbi v Ljubljani letos ponovno potekalo v Sloveniji, se bodo za naslov prvaka Balkanske atletske zveze (ABAF) pomerile ekipe držav članic ABAF, ki združuje 17 držav.

Dogodek bo potekal v soboto, 26. septembra, ob 17.00 v Velenju na stadionu Ob jezeru.

Tekmo, ki bo del atletskega tedna, s katerim se bo zaključila uspešna atletska sezona 2015, krasita ekipni duh in inovativna ter dinamična zasnova, kar dokazuje, da je atletika atraktiven šport in zasluženo nosi naziv »kraljica športa«. Slovensko ekipo, ki bo branila lansko zmago, bodo na tekmovanju sestavljali naši najboljši atleti, vključno z medaljisti in finalisti letošnjih največjih atletskih tekmovanj na mednarodni ravni.

Družbo na tribunah vam bodo delali naši nekdanji atletski zvezdniki in najvišji predstavniki krovne organizacije atletike v Evropi - Evropske atletske zveze.

20. 09. 2014 VRHUNEC ATLETSKEGA VIKENDA ZMAGA SLOVENCEV NA BALKANATION
V naši prestolnici se je včeraj nadaljeval živahen atletski utrip, za vrhunec pa so poskrbeli najboljši slovenski atleti z ekipno zmago na novem tekmovanju Balkanation.
Drugi dan atletsko obarvanega vikenda se je pričel s prvim kongresom Balkanske atletske zveze v Sloveniji, ki se ga je po zadnji širitvi te organizacije udeležilo največje število članic do sedaj. Delegati so razpravljali o razvoju atletike v prihodnje in o prihodnosti ABAF, predvsem prihodnosti tekmovalnega sistema ABAF in umestitvi različnih atletskih dogodkov v sistem delovanja zveze. Vse članice so bile zastopane s svojimi najvišjimi predstavniki, med njimi je bilo kar 12 predsednikov nacionalnih atletskih zvez. Balkanska atletska zveza, soorganizatorica tekmovanja Balkanation, je kongresu predsedovala s predsednikom Balkanske atletske zveze, g. Dobromirom Karamarinovim, ki je izrazil zadovoljstvo nad konceptom Balkanation, novostjo v tekmovalnem sistemu zveze. Popoldne pa se je atletsko dogajanje preselilo na atletska tekmovališča z osrednjim dogodkom festivala atletike – novim ekipnim tekmovanjem članic Balkanske atletske zveze Balkanation, ki je v premierni izvedbi potekalo na stadionu ŽAK v Šiški ter je za večino naših atletov pomenilo lep zaključek sezone.
Za dobro razpoloženje polnih tribun so v največji meri poskrbeli kar slovenski atleti sami, saj so v skupno šestnajstih disciplinah dosegli kar 6 zmag in 6 drugih mest. Na 800 m je slavil Žan Rudolf (148,62), na katerega so Slovenci v drugačnem konceptu tekmovanja vložili tudi jokerja in s tem dosegli podvojeno najvišje število točk. Poleg njega so slavili na 100 m ovire Marina Tomič (13,30), Martina Ratej v metu kopja (60,00 m), Tina Šutej v skoku s palico (4,00), Maruša Mišmaš v teku na 800 m (2:08,40) in slovenski kapetan Primož Kozmus v metu kladiva (70,66 m). Drugi so bili Snežana Vukmirovič v troskoku (13,48 m), na 100 m Maja Mihalinec (11,93) in Jan Žumer (10,90), ki je zmago izgubil po fotofinišu, Mitja Krevs na 1500 m (4:03,50), Luka Janežič na 400 m (47,51) in Rožle Prezelj v skoku v višino (2,15 m). Slovenske barve so zastopali še Sonja Roman, 1500 m, Igor Orel, 110 m z ovirami, Urban Čehovin, daljina, Ina Rojnik, 400 m. Skupno so slovenski atleti zbrali je 102 točki. Druga je bila Hrvaška (84), tretja pa Turčija (80).
Ob atletskih predstavah so uživali tudi številni nekdanji športni zvezdniki vključno z eno največjih zvezd v svetu športa Sergejem Bubko in najboljšim slovenskim športnikom vseh časov Mirom Cerarjem, slovenske atlete pa so na stadionu in tribunah spodbujali tudi njihovi uspešni predhodniki na atletskih stezah, vključno z Markom Račičem, Brigito Bukovec, Britto Bilač, Alenko Bikar, Igorjem Primcem, Romanom Kejžarjem, Borutom Bilačem in Matijo Šestakom. Žan Rudolf po zmagi po zanj značilnem finišu: "Tekma je bila težja od pričakovanj, predstavnik Turčije je dobro narekoval ritem. Vendar sem šel na zmago in jo tudi dosegel, kar je dobra popotnica za naslednjo sezono.« Kapetan Kozmus je bil prav tako zadovoljen z zmago ter s tekmovanjem "Danes je bilo v Ljubljani lepo biti atlet. Ekipne tekme so zame najboljše. Ni pomemben posamični rezultat, ampak čim boljša uvrstitev v dobro ekipe. Tovrstna tekmovanja so zelo zanimiva tudi za gledalce, zahvalil bi se vsem navijačem za obisk, saj je nastopati pred polnimi tribunami zares užitek. Mislim, da smo se gledalcem oddolžili z dobrimi nastopi zanesljivo osvojili balkansko krono. Zadovoljen sem, ker sem končal s 70 m po mesecu dni premora. To je dobro izhodišče za naslednjo sezono," je povedal Kozmus, najboljši slovenski atlet v zgodovini.
Osrednja letošnja domača atletska zvezdnica Martina Ratej je bila prav tako zadovoljna z nastopom: "Imela sem izjemno dobro sezono, čeprav sem si največ želela od EP, kjer se ni izteklo po mojih načrtih. Sedaj me čaka nekaj premora, potem pa priprave na novo sezono, v kateri bom tekmovala le na diamantni ligi in na svetovnem prvenstvu".
Slovenija je bila najboljša tako v moški kot tudi v ženski konkurenci, nastopila pa je z vsemi najboljšimi v posameznih disciplinah. Dogodek so si ogledali tudi številni drugi eminentni gostje, med njimi Janez Kocjančič, predsednik OKS, Ahmad Al Kamali, član sveta Mednarodne atletske zveze, predsednik Evropske atletske zveze Hansjörg Wirz, ki je na čelu evropske krovne organizacije že v svojem četrtem mandatu, ter podpredsednik Evropske atletske zveze Jean Gracia ter član sveta EA Antti Pihlakoski, Svein Arne Hansen, predsednik Atletske zveze Norveške ter Jonas Eglisson, predsednik atletske zveze malih držav.

foto: Luka Gorjup
19. 09. 2014 Že prvi dan atletskega vikenda živahno atletsko dogajanje
Ljubljana ta vikend gosti več kot 200 atletov, športnih delavcev in delegatov, ki se bodo jutri prvič zbrali na kongresu Balkanske atletske zveze, popoldne pa se bo nadaljevalo z ekipnim tekmovanjem osmih reprezentanc - Balkanation.

Že prvi dan atletskega dogajanja je bil zelo pester. V mestni hiši je gosta Atletske zveze Slovenije, svetovnega rekorderja Sergeja Bubko, sprejel župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Z uglednim gostom, podpredsednikom IAAF, sta spregovorila o vlogi športa v prestolnici ter fenomenu slovenskih športnih uspehov, župan pa je ob obisku pojasnil tudi prizadevanja za gradnjo novega atletskega stadiona v prestolnici, pri čemer mu je podporo obljubil tudi legendarni Ukrajinec.

Atletsko dogajanje se je nato preselilo pred Hišo športa, kjer je približno 50 mladih atletov atletskih klubov AD MASS, AK Olimpija, AD Kronos, Atletske šole Brigite Bukovec ter Atletske šole Rožle Prezelj demonstriralo svoje atletske veščine, družbo pa so jim ob živahnem vzdušju delali tudi ugledni gostje vodilnih atletskih organizacij ter številni obiskovalci. Ob koncu prikaza so mladi atleti iz rok Sergeja Bubke, Brigite Bukovec, Marine Tomić in Rožleta Prezlja prejeli tudi diplome OKS, ki je uprizorila tudi uvodno mini otvoritev olimpijskih iger.

Delegati so se nato udeležili še okrogle mize v Mestni hiši, kjer so razpravljali o svojih pogledih na prihodnost atletike. "Atletika je še vedno olimpijski šport številka ena, naša prednost je tudi v številčnosti in pestrosti disciplin. Treba pa je ves čas pogledovati naprej ter skrbeti za dinamičnost, atraktivnost in konkurenčnost na trgu, je dejal Bubka. Ob njem so svoje razmišljanje predstavili še Hansjörg Wirz, predsednik Evropske atletske zveze, Jean Gracia, podpredsednik Evropske atletske zveze , Dobromir Karamarinov, predsednik Balkanske atletske zveze, Svein Arne Hansen, predsednik Atletske zveze Norveške, Jonas Eglisson, predsednik atletske zveze malih držav ter član sveta EA Antti Pihlakoski.

Gostitelj dogodka, Gregor Benčina, predsednik AZS, pa je poudaril, da je za slovensko zvezo sobotno tekmovanje zelo velik izziv in priložnost. "Tekmovanja v tem formatu so izjemno pomembna, da atleti dobijo možnost konkurenčnih nastopov v svoji bližini, zato so take tekme zelo dobrodošle. Želimo si, da bi na tak način prispevali k večjemu in hitrejšemu razvoju kraljice športa, upamo pam da bomo z jutrišnjem tekmovanjem pritegnili čimvečje število ljudi in dokazali, da je atletika zelo atraktiven šport in da je v njej prisoten tudi tudi ekipni duh."

foto: Luka Gorjup
16. 09. 2014 KIDS ATHLETICS – PREDSTAVITEV OTROŠKE ATLETIKE V CENTRU LJUBLJANE
V želji popestritve atletskega vikenda ter vključitve najmlajših atletskih navdušencev v dogodke v sklopu tekmovanja Balkanation, bo v organizaciji Atletske zveze Slovenije, AD MASS Ljubljana, Olimpijskega komiteja Slovenije, Hiše Športa ter Visit Ljubljana v petek, 19. 9., od 16. ure naprej, potekala predstavitev otroške atletike v centru Ljubljane.

Na dogodku bo več kot 50 mladih atletov naših atletskih klubov, ki vadijo pod vodstvom nekaterih naših sedanjih in nekdanjih atletov, predstavilo dve atletski disciplini, k sodelovanju in preizkusu poligona pa bomo povabili tudi mimoidoče otroke. V glavni vlogi bodo nastopili otroci AD MASS, AK Olimpija, AD Kronos, Atletske šole Brigite Bukovec ter Atletske šole Rožle Prezelj, ki nam bodo demonstrirali svoje atletske veščine.

Dogodek bo potekal v petek, 19. 9. 2014 od 16. do 18. ure pred HIŠO ŠPORTA (Breg, Ljubljana). Vljudno vabljeni na ogled!

11. 09. 2014 ZA SLOVENIJO NA BALKANATION NAŠI NAJBOLJŠI!
Predstavljamo vam slovensko ekipo, ki se bo borila za naslov balkanskega prvaka na premierni izvedbi tekmovanja Balkanation prihodnji vikend v Ljubljani. Ekipo bodo na tekmovanju sestavljali naši najboljši atleti, vključno s:
- Primožem Kozmusom, edinim olimpijskim in svetovnim atletskim prvakom v slovenski zgodovini, tudi tokrat v vlogi kapetana;
- Martino Ratej, ki je letos blestela v elitni diamantni ligi,
- Tino Šutej, slovensko rekorderko v skoku s palico,
- Snežano Vukmirovič, slovensko državno prvakinjo v troskoku in finalistko Evropskega prvenstva,
- Marino Tomić, letošnjo balkansko dvoransko prvakinjo,
- Marušo Mišmaš, slovensko rekorderko v teku na 2000 in 3000 m z zaprekami,
- Žanom Rudolfom, slovenskim rekorderjem na 800 m, in drugimi našimi atletski asi: Sonja Roman, slovenska rekorderka na 1500 m, Rožle Prezelj, slovenski rekorder v skoku v višino, Gregor Kokalovič, eden naših najboljših šprinterjev, Luka Janežič, polfinalist letošnjega mladinskega SP, Mitja Krevs, naš najboljši tekač na 1500 m, Igor Orel, eden boljših tekačev čez visoke ovire, Urban Čehovin, naš najboljši deseterobojec, Maja Mihalinec, letošnja državna prvakinja na 100 m, in Maja Pogorevc, polfinalistka letošnjega mladinskega SP.

10. 09. 2014 Na Balkanationu tudi legendarni SERGEJ BUBKA
Portfolio element
Eden največjih zvezdnikov svetovne atletike, Sergej Bubka, na povabilo Atletske zveze Sovenije ponovno prihaja v Slovenijo, kjer se bo udeležil tekmovanja Balkanation ter kongresa Balkanske atletske zveze. To bo že drugi obisk legendarnega atleta v Sloveniji v zadnjem letu dni. Šestkratni zaporedni svetovni prvak ter olimpijski zmagovalec je lani v novembru namreč prisostvoval tudi prireditvi Naj Atlet ter delil svoje bogate izkušnje z mladimi atleti na Bledu. Ukrajinski zvezdnik skoka s palico ima v svoji zbirki kar 35 svetovnih rekordov, danes pa je član izvršilnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja, podpredsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF) ter predsednik Olimpijskega komiteja Ukrajine.

09. 09. 2014 Slovenska ekipa za Balkanation v EKIPNEM DUHU za TV OGLAS
Portfolio element Portfolio element
Številni člani slovenske reprezentance, ki se bodo prihodnjo soboto borili za naskov balkanskega ekipnega prvaka na tekmovanju Balkanation, so danes združili moči v ekipnem duhu. Na stadionu v Šiški, kjer bo potekalo tekmovanje, so namreč posneli TV oglas, s katerim vabijo gledalce k spodbudi slovenske reprezentance za udeležbo na tekmi in navijanje za naše izvrstne atlete. V oglasu so nastopili naši atletski prvaki in rekorderji: Martina Ratej, Tina Šutej, Snežana Vukmirović, Marina Tomič, Žan Rudolf, Maruša Mišmaš in Matija Kranjc.

09. 09. 2014 Balkanation - boj za naziv balkanskega prvaka v družbi uglednih gostov
Balkanation - boj za naziv balkanskega prvaka v družbi uglednih gostov

Na balkanskem ekipnem prvenstvu, ki bo 20. 9. v Ljubljani, bodo tekmovalci poleg podpore s tribun deležni tudi družbe številnih atletskih zvezdnikov slovenske in tuje atletike in uglednih gostov kraljice športa.

Udeležbo je že potrdil predsednik Evropske atletske zveze in nekdaj vrhunski atlet Hansjörg Wirz, ki je na čelu evropske krovne organizacije že v svojem četrtem mandatu.
Ob njem se bosta tekmovanja udeležila tudi podpredsednik Evropske atletske zveze Jean Gracia ter predsednik Balkanske atletske zveze, ki je soorganizator prvenstva, g. Dobromir Karamarinov.
Vzpodbudo naši reprezentanci v boju za naziv balkanskega ekipnega prvaka bodo dajali tudi naši nekdanji atletski asi, vključno z Brigito Bukovec, Britto Bilač, Anjo Valant Velepec, Borutom Bilačem, Alenko Bikar, Romanom Kejžarjem in številnimi drugimi, ki se vključujejo v tekmovanje Balkanation tokrat z druge strani atletskih stez.
Britta Bilač, evropska prvakinja in naj športnica Slovenije 1994: "Vesela sem, da se bo tekma Balkanation premierno odvijala v Sloveniji in na ta način zelo lepo zaokrožila letošnjo atletsko sezono. Kljub temu, da je atletika indiviualni šport, imajo ekipna tekmovanja poseben čar in pripomorejo k boljšemu spoznavanju in povezovanju atletov ter v ekipnem duhu velikokrat spodbujajo posamezne atlete k doseganju osebnih rekordov. Izredno se veselim tekmovanja in nam želim lepo vreme ter tekmovalcem čim boljše rezultate!" 
Roman Kejžar, slovenski rekorder v maratonu in polmaratonu: " prepričan sem, da se bo s tem tekmovanjem popularizirala atletika v Sloveniji. Vsi ljubitelji atletike si bodo lahko v živo ogledali vrhunske nastope, tekmovanje pa bo poseben dogodek tudi za samo  Ljubljano, z vidika turistične promocije, saj se bo s tem povečalo se bo število nočitev in vseh ostalih aktivnosti. Veliko koristi bodo imeli tudi tekmovalci, saj pridobijo kvalitetno tekmo z močno konkurenco na domačih tleh, slovenska reprezentanca pa lahko poseže v sam vrh med najboljše.  


placeholder

Kraj in datum

placeholder